lunes, 3 de marzo de 2008

Manifest Dia Internacional de la Dona

En motiu del Dia Internacional de la Dona, la UGT de Catalunya vol posar de manifest la seva defensa constant dels drets de les dones i la seva repulsa davant les situacions de discriminació que pateixen al mercat laboral.

En l’actualitat, les dones continuen patint una situació de precarietat en la societat. Una precarietat que té arrels en els drets individuals fonamentals i es reprodueix en les esferes socials (el món laboral, econòmic i reproductiu) amb el no reconeixement de la seva tasca i la supeditació del propi cos a mesures legislatives concretes, perpetuant així una violència indirecta des de totes les instàncies de la societat.

La desvaloració del treball femení, el no reconeixement de les tasques de cura i la no coresponsabilitat de les tasques domèstiques i familiars, i la feminització de la pobresa, són algunes formes que adopta aquesta violència.

Segons un informe elaborat per l’Organització Internacional del Treball (OIT) al 2007, l’escletxa de gènere es manté manifestant-se a través de diferències entre homes i dones en la situació del treball, la seguretat social, els salaris i l’accés a l’educació. També, els casos d’agressió física cap a les dones augmenten any rere any.

Des de la UGT de Catalunya considerem intolerable que es produeixi discriminació salarial en el mercat laboral, creiem que s’han de replantejar els sous equiparant-los i valorant-los en funció d’una classificació objectiva dels llocs de treball, evitant així la devaluació d’algunes feines tradicionalment més feminitzades.

Des del sindicat reivindiquem la importància de lluitar contra el sostre de vidre que no permet que les dones arribin a ocupar càrrecs superiors malgrat que, generalment, presentin un nivell formatiu més alt que els homes.

D’altra banda, passat un any de l’entrada en vigor de la Llei d’igualtat, se n’ha de fer una valoració cautelosa, perquè els nous reptes que planteja són insuficients sense unes mesures transversals a totes les esferes de la societat.

Malgrat que un dels valors afegits de la Llei és que pretén empoderar la dona, mitjançant els plans d’igualtat, formulats com una estratègia d’equitat en el món laboral, s’ha de reivindicar que aquest objectiu no es podrà assolir sense un canvi social en el model de treball i usos del temps, i sense unes taules de negociació paritàries.

Però, aquest no és l’únic tipus de violència que pateixen les dones. El debat social actual del dret a decidir sobre el propi cos és un dels eixos centrals que enguany emmarquen la diada del 8 de Març, i és una de les claus en la potenciació del paper de la dona.

Des de la UGT de Catalunya ho considerem com una forma més de violència contra les dones, ja que el dret a decidir i a controlar tots els aspectes de la seva salut sexual i reproductiva està reconegut i ratificat per l’Estat espanyol des de la Conferència Internacional de Població i Desenvolupament de les Nacions Unides del Caire (1994) i la IV Conferència Mundial de la Dona de Beijing (1995), i vulnerant-lo es posa sobre la taula la determinació de minvar la seva autonomia en la presa de decisions.

La UGT de Catalunya denuncia aquests fets i insta els governs a establir mesures urgents i eficaces per garantir una societat igualitària en drets i en deures.

Per tot això, aquest 8 de Març, la UGT de Catalunya reivindica:

♦ La necessitat d’un canvi en el model del treball, on el temps de treball sigui un element més del temps de vida i no l’element definitori, així com el dret de les dones a l’accés i al manteniment d’un lloc de treball en igualtat d’oportunitats i condicions.

♦ La necessitat d’un canvi en el model social on es creïn polítiques públiques orientades a redistribuir el temps del treball i que impliquin nous valors de ciutadania.

♦ El dret de la gestió del propi temps i a la conciliació de la vida personal, familiar i laboral com un dret subjectiu que impliqui a tota la ciutadania.

♦ L’elaboració i aprovació d’una llei catalana d’igualtat amb la participació dels sindicats més representatius, on es reconegui legalment la figura de la persona agent sindical per a la igualtat per representar a totes les persones treballadores, i en concret les dones, en matèria de no discriminació.

♦ El dret de les dones a decidir sobre el seu propi cos i la seva
sexualitat.

Des de la UGT de Catalunya animem a participar al conjunt de la societat en els diferents actes i celebracions que es promouen amb motiu del 8 de Març per continuar avançant cap a una societat més justa i igualitària.

No hay comentarios: