domingo, 24 de enero de 2010

Campanya "Amb l'aigua al coll"

LA PENSIÓ DEL MEU AVI ÉS MÉS ALTA QUE EL MEU SALARI

La pensió mitjana contributiva al 2008 a Catalunya va ser de 11.488 euros, mentre que el salari mig d'un jove va ser de 9.621 euros

En el marc de la campanya "Amb l'aigua al coll", l'Avalot - Joves de la UGT de Catalunya i la Unió de Pensionistes, Jubilats i Prejubilats de la UGT de Catalunya han denunciat avui en roda de premsa la situació salarial que viuen els joves del nostre país, de cara a la necessitat de dignificar els salaris dels joves per fer front a la precarietat laboral, a la vegada que per sostenir el sistema de pensions.

Segons dades extretes del Ministeri d'Hisenda, l'any 2008 la pensió mitjana contributiva va ser de 11.488 euros a l'any. Mentrestant, les dades situen que el salari mig d'un jove a Catalunya durant aquell exercici va ser de 9.621 euros anuals. L'Avalot també remarca la tendència d'aquestes dades: l'increment en les pensions contributives entre 1999 i 2008 ha estat d'un 56%, mentre que l'increment dels salaris en aquest període ha estat d'un 47%, fet que remarca la necessitat de fer front a la realitat salarial dignificant els sous.

Les dades presentades també alerten que la discriminació de gènere en les generacions joves continua. Mentre que el salari mig d'un home jove és de 10.411 euros anuals, el salari mig d'una dona jove és de 8.759 euros l'any.

Per l'Avalot - Joves de la UGT de Catalunya, aquestes dades han de portar a una profunda reflexió i a una actuació immediata dels poders públics. En l'actual situació de crisi no podem permetre que les demandes de la patronal -congelació salarial i rebaixa de les cotitzacions a la Seguretat Social, principalment- tirin endavant, ja que posen en perill l'Estat del Benestar i el sistema de pensions.

Aprofitant la presidència espanyola de la Unió Europea, tornem a demanar el compliment de la Carta Social Europea, que indica que el salari mínim interprofessional s'ha de situar en el 60% del salari mig. És a dir, l'SMI a Espanya hauria de ser de 1.060 euros, si complíssim la Carta Social Europea.

No hay comentarios: