domingo, 25 de abril de 2010

Manifest unitari 1r de Maig de 2010

PER L’OCUPACIÓ DE QUALITAT I LA PROTECCIÓ SOCIAL
Celebrem aquest 1r. de maig de 2010 juntament amb els treballadors i les treballadores d'arreu del món per reivindicar el treball amb drets per a tothom i la necessitat d'un món més just que recuperi el valors universals de la democracia, la pau, la llibertat, la justicia, la igualtat, la solidaritat i el respecte pels drets humans.

Avui, encara sota els efectes de la crisi financera i econòmica mundial que ha desviat milions de diner públic per al rescat de les entitats financeres, CCOO I UGT de Catalunya ens unim a la Confederació Sindical Internacional (CSI) per reivindicar un nou model de govern mundial que garanteixi que el sistema financer està al servei de l'economia productiva amb més controls sobre l'economia especulativa i els grups d'inversió privats i l'establiment d'un impost sobre les transaccions financeres que contribueixi a la recuperació econòmica mundial, a la creació d'ocupació, l'eradicació de la pobresa i de les desigualtats.

Quan s'inicia la recuperació econòmica en alguns països del nostre entorn, és hora de reivindicar l'Europa social i amb drets per a tothom en front de la proposta de la Unió Europea de retallada dràstica del dèficit públic que comportara un alt cost social i un impacte molt negatiu sobre els sistemes públics de protecció social. Per això UGT I CCOO de Catalunya ens unim a les propostes de la Confederació Europea de Sindicats (CES) per avançar cap a un govern econòmic, politic i social comú que prioritzi la creació d'ocupació, la inversió en R+D+i , en formació i qualificació dels treballadors i les treballadores en la perspectiva d'un nou model productiu i que preservi els sistemes públics de protecció social.

A Espanya i Catalunya la crisi econòmica te caracteristiques pròpies, derivades d'un model productiu que ha crescut gracies a la bombolla immobiliària i a la competitivitat en baixos salaris i precarietat. Les conseqüéncies han estat greus per a les persones en forma d'atur, en especial pels joves, d'expedients de regulació i de tancament d'empreses, i la recuperació sera més lenta que a altres països. És necessari que la sortida de la crisi sigui amb més ocupació de qualitat i protecció social i amb un nou model de competitivitat. CCOO i UGT de Catalunya reafirmem el nostre compromis amb el diàleg social que permeti: reforçar els serveis públics d'ocupació, augmentar les politiques de formació, fomentar l'ocupació dels joves, reduir la contractació temporal injustificada i potenciar l'estabilitat de l'ocupació i la reforma de la negociació col-lectiva promovent la flexibilitat interna negociada en contraposició a la pèrdua d'ocupació.

En les époques de crisi els poders públics han d'assegurar la protecció social de les persones que estan en pitjor situació i tenir un paper actiu en la recuperació de l'economia mitjançant politiques que estimulin la demanda en activitats que promoguin el canvi de model productiu i amb la creació d'ocupació directa en sectors com el d'atenció a les persones que alhora reforcen l'Estat del Benestar. Per això UGT i CCOO de Catalunya estem en contra del Pla d'Austeritat de l'Administració Pública aprovat pel govern espanyol que comportara retallades d'ocupació pública i per tant pitjors serveis pera la ciutadania.

Les institucions financeres que han viscut anys de grans beneficis com a conseqüéncia de la bombolla immobiliaria, amb la crisi han bloquejat l'accés al crédit de moltes empreses i families. Els recursos públics econòmics que s'han posat a disposició de la reestructuració del sector financer ha de comportar la recuperació del crédit per al finançament de projectes d'emprenedors, empreses i families i el retorn a unes institucions financeres al servei de la societat i l'activitat productiva.

També és necessari la reforma del nostre sistema fiscal, cada vegada més injust i insuficient ja que als darrers anys ha perdut progressivitat retallant la imposició directa, que fa pagar més a qui més té, i augmentant la indirecta que es paga a través del consum. Cal recuperar l'impost de Patrimoni sobre les grans fortunes, augmentar la tributació de les rendes altes i impulsar un veritable pla d'actuació de lluita contra el frau fiscal, l'evasió d'impostos i l'economia submergida dotat amb recursos suficients.

CCOO I UGT de Catalunya reiterem el nostre suport al sistema públic de pensions i el rebuig a l'allargament obligatori de l'edat de jubilació. La millor manera d'assegurar la sostenibilitat futura del sistema públic de pensions passar per millorar el nostre model productiu, fent que les persones treballadores tinguin un treball de qualitat amb drets i salaris suficients. Cal preservar el consens al voltant del Pacte de Toledo entre govern, partits politics i agents socials que permeti fer les modificacions necessaries en el temps que ens continuïn assegurant un sistema públic de pensions suficient per a les actuals i futures generacions.

UGT i CCOO de Catalunya ens reafirmem en la defensa de l'autogovern de Catalunya i del seu Estatut, com a instrument necessari pel desenvolupament d'una societat oberta, democratica i cohesionada que garanteixi l'accés universal als drets socials basics i un model social més just, cohesionat i solidari.

Reclamem el respecte als drets de ciutadania de tota la població i la no instrumentalització de la immigració per electoralisme que pot posar en risc la convivéncia del pais. Alhora, no permetrem que la crisi econòmica suposi una retallada dels avenços aconseguits en matèria d'igualtat. Ens reafirmem en la necessitat de construir unes relacions laborals i una societat que reconeguin els drets i la igualtat d'oportunitats de totes les persones que en formem part.

En el Dia internacional del treball CCOO i UGT de Catalunya juntament amb el sindicalisme europeu i mundial emplacem als treballadors i les treballadores de Catalunya a participar a les manifestacions per reivindicar una sortida de la crisi amb MÉS OCUPACIÓ DE QUALITAT I PROTECCIÓ SOCIAL.









No hay comentarios: